Vad är Motionsorientering?

 

Orienteringsbanor under enkla former

Motionsorientering är en eventbaserad aktivitet som startade upp 2011. Under enkla former erbjuds orienteringsbanor på olika nivåer och med olika längd, med eller utan tidtagning. Vid varje aktivitetstillfälle finns instruktörer som hjälper dig att komma igång.

Det finns också Motionsorientering med öppna motionsklasser på i stort sett alla traditionella orienteringstävlingar. Dessa tävlingar hittas i tävlingskalendern i svensk orienterings tävlingssystem Eventor.

För vem?

Motionsorientering vänder sig till vem som helst som vill ut i naturen och utmana sig själv på mer än bara löpning. Det finns banor för dig som vill prova på och för dig som är mer van vid orientering.

Banor

Minst fyra banor av varierad längd och nivå finns vid varje tillfälle. Den enklaste och kortaste brukar vara mellan 2-2,5 km medan den längsta och svåraste kan vara över 5 km.

Trots att det kan vara samma samlingsplats vecka efter vecka så erbjuds alltid nya banor och utmaningar. Det är en av tjusningarna med orientering.

Var och när?

Se programmet för respektive ort. Du kan starta när du vill mellan angivna klockslag. Under veckan sker detta ofta efter jobbet/skolan och på helgerna under förmiddagen.

Hur anmäler jag mig?

Ingen föranmälan behövs utan görs direkt på plats.

Hur gör jag på plats?

När du bestämt dig för en Motionsorientering via programmet här på hemsidan är det dags att ge sig ut. Tänk på att ha på dig kläder och skor anpassade för löpning på stigar och i skogen.

Väl på plats finns det en eller flera instruktörer som hjälper dig att komma igång.

I korthet går det till så här:

  1. Anmäl dig på plats. Ange namn och välj en bana efter din nivå. I samband med anmälan får du låna en elektronisk pinne som du använder för att stämpla vid kontrollerna. Detta ger dig möjlighet att få tider, dels på hela banan, men även mellan varje kontroll. Har du egen pinne kan du förstås använda denna.
  2. Avgiften, se nedan, betalas kontant.
  3. Ge dig ut i naturen – gå, jogga eller spring runt banan. Du får gärna ha sällskap av en eller flera vänner.
  4. När du kommer i mål, läs av din elektroniska pinne och få din tid utskriven.
  5. Fullständig resultatlista med alla deltagare publiceras här på hemsidan efter arrangemanget.

Önskar du inte att din tid ska visas kan du be arrangören plocka bort denna.

Avgift

Den rekommenderade avgiften för vuxna är 50 kronor och för ungdom (upp till 16 år) 25 kronor, men kan variera lite beroende på ort och arrangör. Avgiften betalas kontant på plats.

För medlemmar i Ljungskile FK är det gratis.

Mer om orientering

Vill du lära dig mer om orientering kan webbsidan Så funkar orientering på Svenska Orienteringsförbundets hemsida varmt rekommenderas. Där finns bra orienteringstips, bra litteratur, information om andra motionsaktiviteter, länkar till närmaste klubb mm.

Pin It on Pinterest